"Nel mezzo del cammin di nostra vita, mi ritrovai per una selva oscura, ché la dritta via era smarrita ..." La Divina Commedia, Canto I
"La mijloc de drum al vieții noastre, mă aflam într-o pădure întunecată, căci dreapta mea cărare mi-o pierdui ..." Divina Comedie, Cântul I

duminică, 19 iulie 2015

Pasul inapoi

Cateodata, pentru a intelege, trebuie sa faci un pas inapoi ...
Ca sa vezi un tablou trebuie sa-l privesti de la distanta. Oricat de fascinante  ar fi detaliile, oricat de mestesugite ar fi tehnicile de lucru, ca sa prinzi mesajul tabloului, trebuie sa faci un pas inapoi.
Ca sa asculti o simfonie trebuie sa iei loc in sala, nu langa instrumentisti. Oricat de virtuosi ar fi instrumentisti sau chiar si solisti, ca sa te bucuri de armonie, trebuie sa faci un pas inapoi.
Chiar si acum, in era tehnologiei si informaticii, politistii folosesc acelasi perete pe care pun imaginile, informatiile, relatiile de detaliu. Apoi fac un pas inapoi si privesc "the big picture".
Cand ai o problema personala care ti se pare insurmontabila intr-atat incat pici in depresie si totul ti se pare futil, fa un pas inapoi, ba chiar mai multi. Du-te virtual pana pe Luna si de acolo priveste inapoi la problema ta care acum, prin comparatie, iti va parea deodata insignifianta.

Cateodata, pentru a inainta, trebuie sa faci un pas inapoi ...
Ca sa iesi cu masina din noroi, trebuie sa dai in marsarier mai intai
In sah sacrifici cateva pozitii pentru a ataca apoi decisiv. In arta militara se numeste retragere strategica.
Un singur val abia misca cateva fire de nisip, O succesiune de valuri care se retrag si lovesc iarasi si iarasi pot muta un munte.

Cateva exemple de interpretare eronata pe baza unui simplu snapshot:
Incalzirea globala: da este reala, da este periculoasa. E adevarat ca poluam in nestire, ca trebuie sa reducem asta cat mai mult. Dar nu trebuie sa fim alarmisti nici fatalisti si nici sa ignoram faptul ca cineva face bani buni de pe urma inspaimantarii populatiei. E un studiu care arata ca pana si (scuzati) basinile cirezilor de vaci largeste gaura in stratul de ozon. Dar parca nu se compara totusi cu variatia radiatiei solare sau activitatea vulcanica periodica ...
Pericolul extinctiei pentru anumite specii: un lucru deasemenea real, tragic si de regretat. Uitam insa ca diversitatea biologica este in continua schimbare inca de la aparitia vietii pe Pamant acum aprox. 3,6 miliarde de ani si ca de atunci 99% din totalul speciilor care au trait vreodata pe Pamant au disparut deja. Nu ar fi o aroganta prea mare pentru noi oamenii ca sa ne inchipuim ca putem cumva influentam asta? Vor spune unii ca detinem acum tehnologii de distrugere totala a vietii pe pamant. Oare asa sa fie? Cel mult vom reusi sa disparem noi ca varf de lant trofic, dar ma gandesc ca poate ne-am merita soarta asta pe deplin daca am fi intr-atat de cretini ca  sa o facem ...
Importanta orei de religie (daca se poate doar crestin ortodoxa) in scoli: nimc rau nu se invata la ora de religie, stiu, doar ca se face indoctrinare si informare prin omisiune. Iata ce NU se invata la ora de religie:
Cele mai vechi religii sunt documentate de doar aprox. 6000 de ani. Asta pe langa cei 200.000 de ani de cand a aparut omul modern (dpdv anatomic), sau 2,6 milioane de ani de la aparitia omului primitiv, pare doar un moft.
Religiile apar, se diversifica si dispar. Unele sunt animiste, politeiste sau monoteiste. Iata o imagine graitoare:
Incercati sa vedeti pe unde se afla Crestinismul si cand a aparut el. Sau alta poza:
Astazi in lume sunt practicate 19 religii mondiale majore, divizate in 270 de largi grupuri religioase si alte nenumarate grupuri mai mici. Doar Crestinismul este divizat in 34.000 de grupuri, culte, secte, peste jumatate avand biserici independente si nefiind interesate in unificarea cu principalele culte (conform World Christian Encyclopedia). Nu-i uitati nici pe cei care nu sunt afiliati nici unei religii.
Aceste grupuri sunt in continua modificare, ca numar si afiliere. Asa cum au mai fost religii care au disparut, cu siguranta vor mai disparea si altele din cele prezente si vor aparea altele noi.
Si atunci care e credinta dreapta? Eu zic ca doar Sfanta Toleranta ...
Alte date interesante, din tara noastra, care pot spune multe:
- 49% dintre cei cu educatie superioara se declara religiosi. Cei fara educatie sunt in proportie de 89% religiosi (detalii aici) ...
- doar 0.5% declarati neafiliati religiosi (link). Spre comparatie cu tarile occidentale: Italia (cu tot cu Papa de la Roma) 16,3%, SUA 25,6%,Spania 26,5%, Germania 29,8%, Anglia 38,9%, Franta 44,1%. Sau mai bine ne comparam cu: Iraq, Iran, Siria, Arabia Saudita, Afganistan, Pakistan si alte "stanuri", toate cu 0,5%. Mai pe scurt, din toata Europa, doar noi, Albania si Kosovo suntem atat de religiosi, cu mentiunea ca celelalte doua sunt tari majoritar musulmane ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu